Okulca | Yazılı Soruları,Konu Anlatımları

28 Nisan 2009 Salı

Domuz Hastalığı nedir diyenlere

Son zamanlarda gündemden düşmeyen domuz gribi hastalığı kakkında ne kadar bilgidarız? Avrupaya da sıçrayan bu hastalık ne kadar tehlikeli?

Dünya Sağlık Örgütleri bu hastalığın tehlikesini 4.sıralamada tutuklarını acıklamışlar.Yani bu demek oluyor ki her ükede en az bir kişi bu hastalığa sahip ve en az bir kişiye bu hastalığı bulaştırıyor…

Dikkate alınması gereken bu hastalık yakın zamanda Türkiye de de görülmeye başlanacak.Sağlık Banaklığı önlem aldığını açıklamış ama ne kadar önlem bilinmez tabiki. Bizimde bu hastalık konusunda az çok bil sahibi olmamız lazım.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

İNSANA BULAŞIR MI?

Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?

Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?

İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor.

Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1.
Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

AŞISI VAR MI?

Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder