Okulca | Yazılı Soruları,Konu Anlatımları

28 Nisan 2009 Salı

Usain Boltun yeni diyeti işe yarıyacak mı ?

Dünyanın en hızlı adamı Usain Bolt, antrenörünün beslenme değişiklikleri önerisi üzerine büyük tutkusu “Chicken Nuggets”tan vazgeçme kararı aldı. Spikemag.com, İngiltere Spor Performans Enstitüsü Beslenme Uzmanı James Collins ile bunun doğru mu yoksa yanlış bir karar mı olduğunu tartıştı.

Chicken nuggets iyi mi yoksa kötü mü ?

Eğer Usain Bolt tavuk yiyorsa önce tavuğun biyolojik değerlerine göz atmalıyız. Örneğin, Chicken Nuggets’ın biyolojik değerini yağsız tavuk göğüs eti ile karşılaştırdığımızı var sayalım. Sonrasında proteinin vücuttaki kullanım amaçlarını incelememiz gerekli (örn. Kas adaptasyonu). Daha yüksek biyolojik değere sahip protein, sporcunun büyüme ve onarım faaliyetleri açısından daha iyi kaynak olacaktır. Burada en önemli nokta, protein kaynağının kalitesidir.

Chicken nuggets yemenin artıları nelerdir ?

Besin değeri açısından olaya bakarsak yeterli miktarlarda tüketildiği takdirde tavuğun iyi bir çinko kaynağı olduğunu söyleyebiliriz (özellikle but kısmında). Çinko vücudumuzda yeterli miktarda depolanmaz; bu yüzden sürekli ve düzenli çinko alımına ihtiyaç duyarız. Bağışıklık sistemi için hayati görev üstlenen çinko, özellikle ağır antrenmanlar yapan sporcuların sakatlıktan iyileşmesi döneminde büyük öneme sahiptir. Antioksidan etkisi göstererek kas hücrelerini koruyan ve olası sakatlıkları önleyen çinko, kasların sezon içerisindeki farklı yüklerdeki antrenmanlara uyum göstermesini sağlar. Eğer Usain Bolt ihtiyacı olan çinko miktarını tavuktan karşılıyorsa, tüketeceği yeni çinko kaynağı da aynı biyolojik değerlere sahip olmalıdır ki vücudun çinko seviyesi düşmesin.

Tavuk aynı zamanda iyi bir B6 vitamini kaynağıdır. Bu vitamin, sinir sistemi için de önemlidir.

Nugget tarzı yiyeceklerin olumsuz tarafları da var. Bunlardan birisi de içerdiği doymuş yağ oranı. Vücutta artan yağ oranı ve sonucunda bozulan vücut kompozisyonunu sporcuların sene boyunca kaçınmaya çalıştıkları bir konudur ve güç üretiminde düşüşe yol açar.

Şimdi Usain Bolt’un muhteşem vücut kompozisyonunu bir kenara bırakalım. İlginç noktalardan bir tanesi, 1 gram protein 4 kcal enerjiye karşılık gelirken 1 gram yağ 9 kcal’e denk gelmektedir. Özetlemek gerekirse yağın enerji yoğunluğu proteine göre çok daha yüksek olduğu için antrenman esnasında yakılması ve enerjiye dönüştürülmesi daha zordur.

Yağsız göğüs eti ile karşılaştırırsak, 5-6 chicken nuggetsın enerji oranı nedir ?

Ürünün ağırlığına göre karşılaştırma yapmak pek mümkün değildir. Chicken Nuggets daha fazla kaloriye sahip olsa da bunun çoğunun yağdan geldiğini bilmeliyiz. Diğer yandan yağsız göğüs etinde kalori proteinden elde edilir. Eğer Usain göğüs eti gibi yağsız kaynaklara yönelirse genel kalori alımını düşürmüş aynı zamanda da toparlanma dönemi için gerekli olan protein kaynağını arttırmış olursunuz.

Sporculara chicken nugget yemelerini önerirmisiniz ?

Şahsen ilk olarak chicken nuggets’ı değil yağsız tavuk göğüsünü önerirdim. Fakat “antrenman diyetinde”, sporcuların bireysel lezzet tercihlerini de göz önünde bulundurmak zorundasınız. Eğer sporcu yağsız göğüs etini yemiyorsa, tavuğun başka şekilde pişirilmiş şekillerini (veya diğer yağsız etlerin) denemeli ve günlük ihtiyacı karşılamalısınız.

Sadece kişisel yiyecek tercihlerini değil, besinlerin yaygınlığını, ulaşılabilirliğini de göz önüne almalısınız. Sporcular seyahat ederken de güvenilir besinler tüketmelidirler. Eğer Olimpiyat Oyunları’na hazırlanıyorsanız, yediklerinizin vücudunuza etkilerinin farkındaysanız, bildiğiniz yoldan şaşmamak en iyisidir.

Bolt’a Chicken Nuggets’a alternatif olarak ne önerirsiniz ?

En kolay değişim yağsız tavuk göğsüne geçmek olurdu. Böylece yemeğin bir parçası olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir. Birbirinin yerine tercih edilebilir gibi görünseler bile, protein kalitesinin daha iyi olması nedeniyle, verdiğiniz paranın hakkını nuggets yerine yağsız tavuk göğsü tercih etmekle alacaksınız.

Tavuğa alternatif bir öneriniz var mı ?

Eğer yağsız et seçenekleri arıyorsanız sanırım hindi de iyi bir seçenek olurdu. Taze balıklar (somon, uskumru) da düşünülebilir. Bunlar sadece içerdikleri balık yağı ile degerlendirilmemelidir. Aynı zamanda, ağır antrenman dönemlerinde demir alımını arttıracak biftek gibi kırmızı et kaynaklarına da başvurabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder