Okulca | Yazılı Soruları,Konu Anlatımları

29 Nisan 2009 Çarşamba

İnsanoğlu’nun uzay macerası

İnsanoğlunun bilinmeze olan merakı ve ilgisi hep var olmuştur. İnsan bilinmeze karşı hep bir merak duymuş. Bulmak, ulaşmak için çaba sarf etmiştir.Uzay da tüm gizemi ve bilinmezlikleri ile biz insanların bilmek, görmek ve keşfetmek istediği en önemli başlıklardan biri olarak geçmişten bugüne tazeliğini ve gündemdeki yerini korumuştur.

Astronaut Buzz Aldrin Recounts Apollo11 UFO Encounter

Uzay insanlık için bir bilinmez olmasına karşın 19.yüzyıl ile ilerleyen teknolojinin getirileriyle olmaz gibi görünen uzay macerası da hız kazandı. Özellikle Uzay çalışmalarında ilk olarak Rusya büyük adımlar attı.

  • Alman A-4 roketi 1942 de fırlatılan ve uzaya ulaşma amacı taşıyan ilk roket oldu.
  • Birleşik Devletlerin ele geçirdiği Alman V-2 roketleriyle fırlatılan meyve sinekleri ile 1946 da uzaya hayvan gönderen ilk bilimsel çalışma yapıldı.
  • 4 Ekim 1957 de SSCB Sputnik 1 i başarıyla fırlatıp yörüngesine yerleştirdi ve böylece Uzay yörüngesine yerleşen ilk uydu oldu. Sputnik 2 uçuşu ile yörüngeye gönderilen ilk canlıysa Laika adındaki köpek oldu. O tarihte geri getirecek yeterli teknolojinin henüz bulunmaması nedeniyle, uzaya ulaştıktan bir süre sonra Laika aşırı sıcaklık ve stresten hayatını kaybetti.
  • Ve tarihler 12 Nisan 1961′i gösterdiğinde Yuri Gagarin Vostok 1 aracıyla yaptığı uçuşla Dünya yörüngesine başarıyla ulaşan ilk insan olmuştur.
  • Vostok 2 - 8 Ağustos 1961. Uzayda ilk tam gün.
  • Vostok 3 - 11 Ağustos 1962 ve Vostok 4 - 12 Ağustos 1962. Uzayda ilk iki araçlı uçuş. İki uzay aracı arasında ilk telsizli iletişim.
  • Vostok 5 - 14 Haziran 1963. 20. yy ın en uzun tek kişilik uçuşu (5 gün).
  • Vostok 6 - 16 Haziran 1963. Uzayda ilk kadın. (Valentina Tereşkova)
aldrin_apollo_11_jha

ABD li uzayadamı Aldrin Ay da, 20 Temmuz 1969 Daha sonraları ABD Rusya nın bu ilerleyişine karşılık verme girişimde bulundu ve Aya gönderdiği Apollo 11 isimli roketiyle büyük bir gelişme kaydetti. Apollo 11 ile Dünya yörüngesinin ardından Nil Armstrong Aya ilk ayak bastı ve insanlık için bir rüya gibi görünen bu hayalde gerçeğe dönüştü. Nil Armstrong un ifadesiyle “benim için küçük insanlık için büyük bir adım” atılmış oldu.


/ wolkanca.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder